Önsöz
D.Kırıntılılar Birliği
Köy-Haberler-4
Köy-Haberler-3
Köy-Haberler-2
Köy-Haberler-1
Perhiz-Turşu
Halil
Köyde Huzur Evi
Ben mi Biz mi
Hey Gidi Günler
Kopuyoruz
Dışkı Kavgası
Sen Ne Dedin
Neden Köy
Duyarlı Olmak
İnsanlık
Kalk Artık
Kardan Mezar
Kayısımın Yavrusu
Örnek Olmak
Gizemli Yüz
Topal Avni
Fareli Ekmek
Ölüm Haberi

Köy-Haberler-2


ANASAYFA

İÇİNDEKİLER
1-Doğamız Kirletilmesin
2-İmza Listesi Şiran Kaymakamlığına Verildi
3-Göletler Hakkında Son Bilgi
4-Yakılan Değirmen Kapısı
5-Sabahın Kör Saatinde Şiran'da
6-Kırıntı, Kaç Hanedir?

bizimyazarlarimiz-aa_oykuler-gif.gif

KIRINTI'DAN HABERLER-2
(Ağustos 2012)

KARGA KADAR DA MI OLAMIYORLAR




1-DOĞAMIZ KİRLETİLMESİN

Bostanlardaki çeşmenin başında gece eğlencesi düzenleyenler nasıl bir karaktere sahiptirler ki ayrılırken tüm atıklarını olduğu gibi arkalarında bırakabilmektedirler. Yandaki fotoğraf, umarım birilerinin vicdanlarını sızlatır.

Doğayı kirletmeyenler, kendileriyle övünebilirler elbette; ama bir yandan da doğayı kirletenleri uyarma görevini yapmıyorlarsa eğer, kendilerinden utanmalıdırlar.

Doğayı kirletmeyelim, kirletenleri mutlaka uyaralım!



---------------------------------------------

2-İMZA LİSTESİ ŞİRAN KAYMAKAMLIĞINA VERİLDİ
Muhtarlıkta yapılan bir toplantıda alınan kararlar sonucunda Maden Araştırma Çalışmalarının durdurulması için toplanan üç yüzü aşkın imzanın aslı ve "Üst Yazı" 13 Ağustos 2012 tarihinde Muhtar Ali Akdağ ve Emekli Öğretmen Ali Aydoğan tarafından Şiran Kaymakamı';na verildi.
-----------------------
(Üst Yazı - alttadır)

Kaymakamlık Makamına - Şiran
Köyümüzde birkaç yıl önce Koza Maden Araştırma Şirketi tarafından bakır ve altın madenleri araştırma çalışmaları başlatılmıştı. Zaman zaman ara verilse de bu çalışmalar şu anda sürdürülmektedir.
Bilindiği gibi son yıllarda ozon tabakasının incelmesiyle güneşin zararlı ışınları insan sağlığın tehdit etmektedir. Bu soruna bir önlem alınamazken bir de küresel ısınma nedeniyle dünyamız hava kirliliğiyle karşı karşıya kalmıştır. İnsanlık, sağlıklı ve yaşanabilir bir doğaya her zamankinden daha muhtaç hâle gelmiştir.
Kırıntı Köyü sakinleri olan bizler, bu gerçeklerden yola çıkarak yıllardır köyün çeşitli yerlerinde ağaçlandırma, yeşillendirme çalışmaları yaptık, yapmaktayız. Bir tek fidanın bile insan, hayvan sağlığı için çok gerekli olduğunun bilincindeyiz. Zorunlu yol yapım çalışmaları sırasında bile doğaya zarar vermemeye büyük özen gösterdik.
Maden araştırma çalışmaları sırasında yeni yapılan yolların, sondaj kuyularının çevreye daha şimdiden büyük zarar verdiğini görüyoruz. Bir tek fidanın bile kurumasını, kesilmesini bir can kaybı olarak gördüğümüz için, pek çok ağacın katledilmesini vicdanen kabul edemiyoruz.
Kırıntılılar olarak yediden yetmişe her birimiz, memleketimizin ve özellikle doğamızın sevdalısıyız. Gözde turizm yerlerinde tatil geçirme imkanımız varken ısrarla köyümüzü tercih ediyoruz. Yazın nüfusumuz binlerle ifade edilmekte olup köyümüz sürekli dolup boşalmaktadır.
Yaşamımız açısından en büyük ihtiyacımız olan suyumuzun tek kaynağı, maden araştırma bölgesinde bulunmaktadır. Araştırmalar sırasında kullanılan zehirli maddelerin, sularımızı büyük oranda kirleteceği ve sağlığımızı olumsuz etkileyeceği konusunda ciddi endişelerimiz vardır.
Sağlık standartlarına göre araştırmalar yapılmadığı için sondaj çalışmaları sırasında atık suların tamamen çevreye akıtılmasıyla içme sularımızın kirlenmesi sonucu köyümüzde son birkaç gün içinde 22 ishal vakası görülmüştür. Hastalarımızın kayıtları Şiran Devlet Hastanesi'nde mevcuttur. Bu durum bizde kuşku yarattığından su örnekleri tarafımızca İstanbul'daki yetkili kuruluşlara gönderilmiştir.
Kaldı ki su ve çevre kirliliği, sadece Kırıntı Köyü'nü değil, çevredeki köylerin de sağlığını derinden etkileyecektir. Aslında sorunun daha geniş boyutlarda olduğunu da söylememiz gerekir. Yani maden araştırma bölgesinden doğan su kaynaklarının oluşturduğu derelerin devamındaki yaşam ve yerleşim alanlarının, daha geniş anlamıyla tüm Kelkit vadisinin, hatta devamında Yeşilırmağın da kirleneceği gerçeği açık, net olarak ortadır.
Sonuç olarak, ekte imzaları bulunan köy halkımızın isteği doğrultusunda maden araştırma çalışmalarının kesin olarak durdurulması için gereken işlemlerin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.
Ali Akdağ - Kırıntı Köyü Muhtarı - 13 Ağustos 2012
...........
(Daha önce alınan kararlar doğrultusunda imza listesinin bir kopyası, bir grup Kırıntılı tarafından Gümüşhane Valiliği'ne ve diğer ilgili kurumlara sunulacaktı. Ne yazık ki düşünce ve davranış birlikteliğinin oluşturulamaması nedeniyle bu çalışma belirsiz süreyle ertelenmiştir.)

-----------------------------------------------

3-GÖLETLER HAKKINDA SON BİLGİ
Şiran kaymakamına maden araştırılmalarının durdurulması hakkındaki dilekçe verildikten sonra Kırıntı Köyü sınırları içinde yapılması tasarlanan göletlerle ilgili son durumlar soruldu. Kaymakam, göletlerin yapımıyla ilgili ön çalışmaların çok uzun süreceğini, en az beş yıldan önce herhangi bir göletin yapımının söz konusu olmadığını söyledi. Göletler, ancak beş ile on yıllık bir süre içinde yapılacakmış.

----------------------------------------------
4-YAKILAN DEĞİRMEN KAPISI
Birkaç genç, bir gece Değirmenler Deresi'ndeki eğlenceleri sırasında yaktıkları meydan ateşini canlandırmak için bir değirmenin kapısını da yaktıkları haberi köyde üzüntü ve öfke yaratmıştır.

Sevgili gençler, siz de biliyorsunuz ki köyümüz, ana sevgisiyle bize kucak açan biricik eğlencemiz, dinlencemizdir. Tatilimiz süresince toplumsal ve çevreci davranmak hepimize çok şeyler kazandıracaktır.

-----------------------------------------------

5-SABAHIN KÖR SAATİNDE ŞİRAN'DA
Kırıntılıların Şiran'ın Perşembe pazarına çok erken saatlerde gidişi, yıllardan beri söylenen, yadırganan, homurdanılan, oflamalarla puflamalarla reddedilen trajikomik bir olaydır. Hiç kimse, sabahın kör saatinde uykusunu bölerek sıcacık yatağından kalkıp yollara düşme heveslisi değildir. Peki, sorun neden eskiden beri hiç değişmeden sürmektedir?

Anladığım kadarıyla Şiran'a gidecek yolcular, minibüslerde yer bulamama kaygısıyla erkenden kalkmakta, minibüsün yanında yerini almaktadır.
Anlayamıyorum!
Bir karar alınsa... Minibüslerin örneğin saat 07:30'da yola çıkacağı herkes tarafından kabul görse... Minibüslerin kapıları o saatte açılsa... Uygar bir davranış sergilense... Acele etmeden taşıtlara binilse... Acaba sorun çözülmez mi?
Diyelim sorun, bu yöntemle çözülmedi.
Başka bir yöntem bulunamaz mı?
Bulunamıyorsa UTANMAK gerekmez mi?

-----------------------------------------------

6-KIRINTI, KAÇ HANEDİR?
13 Ağustos 2012 Pazartesi günü, Şiran';dan elektrik kurumu görevlileri bizim elektrik saatini bağlamaya gelmişlerdi. Ayaküstü sohbet ederken yetkililerden biri, bizim abone numaramızdan söz açılınca şöyle dedi:
-Kırıntı'ya verdiğimiz son abone numarasına göre siz 334. hane oluyorsunuz. Bu durumda Şiran'ın en büyük köyü Kırıntı'dır.
(Köyümüzün hane sayısını merak edenler için bu haberi de sıkıştırayım dedim.)

bizimyazarlarimiz-aa_oykuler-baslik-incecubuk.jpg