Önsöz
D.Kırıntılılar Birliği
Köy-Haberler-4
Köy-Haberler-3
Köy-Haberler-2
Köy-Haberler-1
Perhiz-Turşu
Halil
Köyde Huzur Evi
Ben mi Biz mi
Hey Gidi Günler
Kopuyoruz
Dışkı Kavgası
Sen Ne Dedin
Neden Köy
Duyarlı Olmak
İnsanlık
Kalk Artık
Kardan Mezar
Kayısımın Yavrusu
Örnek Olmak
Gizemli Yüz
Topal Avni
Fareli Ekmek
Ölüm Haberi

Köy-Haberler-1


ANASAYFA

İÇİNDEKİLER
1-Doruktepe Şenligi
2- KYK Üst Birlik Düşüncesi
3- Atatürk Parkı'nın Açılışı
4- Muhtarlıkta Köy Sorunları Toplantısı
5- Alınan Kararlardan Sonraki Davranışlar
6- Eski Dostların Buluşması
7- Okul Bahçesinde Bir Nişan
8- Okul Bahçesi Etkinliklerinde Tuvalet Eksikliği
9- Şikayet Üzerine Hoperlörden Yapılan Anons
10- Kavrazlı'ya Su Deposu
11- Yazı Mahalle'ye Ait Su Hattı
12- Vaşak

bizimyazarlarimiz-aa_oykuler-gif.gif

13- Su Tahlili
14- Kırıntı'da İshal
15- Kayanın Önü'ne Gölet Yapımı
16-Değirmenler Deresinde Gölet Yapım İncelemeleri
17- Tuz Taşı'na Konaklı Göleti
18- Cem Evinde Toplantı
19- Dolup Boşalan, Hızla Büyüyen Kırıntı


KIRINTI'DAN HABERLER-1
(Temmuz 2012)

1 - DORUKTEPE ŞENLİĞİ
Kırıntı-Yeniköy-Kayacık halkı ve yabancı konukların katılımıyla olumlu bir havada başladı, dostluk ve barış ortamında sürdü, bitti.
YORUM: "İlişkiler güzeldi; ama yerin yamaç oluşu ve çam diplerinin özelleştirilmiş olması konusunda her zamanki gibi yakınmalar vardı."

2 - KYK ÜST BİRLİK DÜŞÜNCESİ
Doruktepe Şenliği'nde Tezcan Çayoğlu ile kısa bir görüşme yaptık. Tezcan arkadaş, Kırıntı-Yeniköy-Kayacık köyleri için bir üst birliğin kurulmasından ve bunun yararlarından söz etti.
YORUM: "Birlik ve dayanışma sağlamaya yönelik her proje güzeldir, değerlendirilmelidir."

aliaydoganyazilar-nahirmeydanpark.jpg




3 - ATATÜRK PARKI'NIN AÇILIŞI
Nahır Meydanı'na yapılan Atatürk Parkı, muhtarlık ve dernek yöneticilerinin önderliğinde köy halkının yoğun katılımıyla açıldı.
YORUM: "Şenlik havası vardı, ilişkiler güzeldi. Ne var ki köy meydanına muhtarlığı andıran bir yer değil de gerçek bir park yapılması gerektiğine dair istekleri sık dile getirildi."





4 - MUHTARLIKTA KÖY SORUNLARI TOPLANTISI
Muhtar Ali Akdağ ve Hüseyin Mercan'ın yönetimindeki toplantı önce muhtarın evinin balkonunda başladı, katılımcılar artınca harmana çıkıldı. Önce oturarak sonra ayaküstü yapılan toplantıya 56 kişi katıldı. Hararetli, coşkulu, serbest atışlı, gösterişli, alçak gönüllü, yapıcı, yıkıcı, tepkici, bağışlayıcı vb özellikler içeren konuşmalar yapıldı. Her kafadan bir ses çıkmasına karşın, kimse kimseyi kırmadı, kimse kırılmadı; üstelik önemli kararlar alınabildi. Kimse toplantıdan dargın, kırgın ayrılmadı.
Alınan Kararlar:
-Dağlarımızdaki maden araştırma çalışmalarını durdurmak için tepkimizi bildiren bir üst yazı hazırlanacak, tüm halkımızdan imza toplanacak, ilgili yerlere verilecek.
- Kavrazlılar ve Yazı'daki yeni oluşan mahalle sakinleri kendi su depolarını ya da yeni su hatlarını yapabilecekler. (Şebeke suyuyla bahçe sulanması -bilmem kaçıncı kez- yasaklandı.)
-Çöplerin toplanması için yeni bir motorcu tutulacak. (Çöplerin derelere atılmaması için herkesin kendine düşen sorumluluğu yerine getirmesi -bilmem kaçıncı kez- istendi.
-Ekmek dağıtımı yapan fırının temizlik denetimi yapılacak.
YORUM: "Tartışsa da, öfkelense de halkımızın olumlu sonuçlara ulaşabilecek olgunluğa sahip olduğu görüldü. Ancak, alınan kararları uygulama ekibinin olmayışı dikkat çekti. Kırıntı Merkez Yönetim Kurulu'nun kurulması gerektiği bir kez daha kendini hissettirdi."

5 - ALINAN KARARLARDAN SONRAKİ DAVRANIŞLAR
Toplantıda öneri sunan birkaç kişinin sonraki günlerde;
-Dereye çöp attıklarına,
-Bahçeye sorumsuzca su hortumu attıklarına kendim tanık oldum.
YORUM: "Bu davranışlar Kırıntılılar için ayıptır, utançtır."

aliaydoganyazilar-eskidostlar.jpg


6 - ESKİ DOSTLARIN BULUŞMASI
1954-1959 doğumluların kaynaşma, dostlukları pekiştirme amaçlı buluşması Doruktepe'de gerçekleştirildi. Karadoruk ormanını tepeden izlerken kadehler eşliğinde yapılan söyleşiler, yıllar öncesini günümüze taşıdı. 15 kişinin bir araya gelmesiyle yoğunlaşan enerji, kemençe eşliğinde oynanan horonlarla boşaltıldı. Dostlukla başlayan buluşma dostça bitirildi.
YORUM: "Köyümüzde o anda nüfus yoğunluğu olduğundan organize sırasında bazı dostlara ulaşılamamış olabiliriz. Onların hoşgörülerine güveniyoruz. Temmuz 2013'te daha büyük bir katılımla buluşmayı umuyoruz."





7 - OKUL BAHÇESİNDE BİR NİŞAN
Okul bahçesinde bir nişan yapıldı. Birkaç şey dikkat çekiciydi. Işıklandırma harikaydı. Oyuna katılanların geniş halkası göz dolduruyordu. İzleyiciler, okul binası önünde bir tribünde oturur gibiydiler. Yeniköy'den pek çok katılımcı vardı. Atatürk büstünün yanındaki çocuk parkı çocuklarla cıvıl cıvıldı.
YORUM: "Dostluk duyguları gözle görülebiliyordu."

8 - OKUL BAHÇESİ ETKİNLİKLERİNDE TUVALET EKSİKLİĞİ
Nişanı izlerken bir yandan da sosyal sohbetler sürüyordu. Nişan gecesi, birilerinin anlatımından öğrendiğim kadarıyla okulun tuvaleti yeterli değilmiş. İnsanlar, gereksinimleri için karanlık köşelere gidiyormuş. Mutlaka mevcut tuvaletin bakımı, onarımı ve kapsamını artırma çalışmaları gerekiyormuş.
YORUM: "Tuvalet, uygarlığın en önemli göstergelerindendir. Bahçelerin kuytu yerlerine, derelere, karanlık köşelere tuvalet yapılmasına fırsat vermemek için gereksinimi giderecek kapasitede tuvalet en kısa zamanda yapılmalıdır."

9 - ŞİKAYET ÜZERİNE HOPERLÖRDEN YAPILAN ANONS
Bir mahallemizin sakinlerinden biri, bahçelerine su hortumu attıkları gerekçesiyle kendi mahallesinden birkaç kişiyi muhtarlığa şikayet etmiş, anons edilmesi isteğinde bulunmuş. Muhtarlıktan, bu istek doğrultusunda kişi adları verilerek anons yapılmış.
YORUM: "Hiç yakışmadı. Neden? Önce uyarılar yapılmalı, resmi ve gerekli incelemeler yapılmalıydı, hatta rapor tutulmalıydı. Kişisel istekler doğrultusunda aceleci uygulamalar yapılırsa kırılmalara, kavgalara gerekçe yaratılmış olunur."

aliaydoganyazilar-kavrazlidepo.jpg



10 - KAVRAZLI'YA, SU DEPOSU
Muhtarlıkta yapılan son toplantıda alınan kararlar sonucunda Kavrazlı Mahallesi halkı, harekete geçerek iki iş makinesi tutmuş ve mahalle sırtına bir depo yapımına başlamıştır.
Su Deposuna Yapılan İtirazlar: Suyu gürül gürül akan bazı hane sahipleri, şiddetli bencillik çıkışları göstererek su deposunun yapımına itiraz etmişlerdir.
YORUM: "Bencillik Kırıntılılık/insanlık için bir utançtır. Umarım bu kişiler bir gün "ben" değil "biz" demeyi öğrenirler."




aliaydoganyazilar-yazievlersuhatti.jpg



11 - YAZI MAHALLE'YE AİT SU HATTI
Yazı'da oluşan yeni mahalle sakinleri, son toplantıda alınan kararlar doğrultusunda harekete geçerek bir iş makinesiyle Petekliğin Kıranı'ndan su hattı çekme çalışmalarını başlatmışlardır.
YORUM: "Yazıdaki geniş bahçeler, yeni şebeke hattından gelen suyla sulanırsa su sorunu yine çözülmeyebilir. Kırıntı'da suyun tutumlu kullanılması gerekmektedir."






12 - VAŞAK
Sefa Öztürk'ten edindiğim habere göre Balogil'de bir evin mereğinde bir vaşak görülmüş. Daha önceden yavrulayıp, yavrularını büyüten vaşak doğaya dönmüş ama zaman zaman mereğe döner, ev sahiplerinin tedirgin olmasına neden olurmuş.
YORUM: "Vaşak da olsa, vahşi de olsa konuklara vahşice davranılmıyordur umarım."

13 - SU TAHLİLİ
Dağlarımızda maden arama çalışmalarının yapıldığı bölgelerden gelen sularımızdan örnekler alınarak tahlil edilmek amacıyla İstanbul'a gönderilmiştir.
YORUM: "Resmî inceleme sonucunda sularımız için içilemez raporu verilirse vay geldi başımıza."

14 - KIRINTI'DA İSHAL
Köyümüzde son iki günde 22 ishal olayına rastlanmış olup, hastalar Şiran Devlet Hastanesi'ne akın etmişlerdir. Maden Araştırma ve Su Kirliliğini durdurmak için yazılan dilekçeye ishal olayı da eklenmiştir.
GÜNCELLEME: İbrahim Aydın'dan edindiğim yeni bilgilere göre yaylamızın çevresindeki suları toplayıp köye ileten su boruları eskimiş, yıpranmış, çürümüş, yer yer çatlamış ve bu çatlaklardan giren fareler, kemeler boruları tıkamış, olduğu yerde çürümüştür. İshale bu ve benzer sorunların neden olduğu söylenebilir. Boruların temizlenmesi, orarılması, işe yaramaz hâle gelenlerin değiştirilmesi gerekmektedir.
YORUM: "Şu andaki yönetimle(rle) şebeke suyu sistemindeki bu sorunları gidermek olanaksız gibi görünmektedir. Durmadan büyüyen Kırıntı'nın katlanarak artan sorunlarını çözmek için dar, yüzeysel, içi boş tartışmalara son verip bir an önce merkezî, güçlü bir örgütlenmeye gitmek gerekmektedir."

16 - DEĞİRMENLER DERESİNDE GÖLET YAPIM İNCELEMELERİ
İki saat kadar önce İbrahim Aydın'dan edindiğim bilgilere göre Değirmenler (İstaan) Deresi'nde son birkaç gündür yeni gölet için araştırmalar yapılıyormuş. İbrahim bey, çalışan yabancılarla görüşmelerde bulunmuş. Kayanın Önü'nde gölet için arazinin yeterli olmadığından projenin kaydırıldığını öğrenmiş. Ancak, Değirmenler Deresi bend için oldukça geniş bulunmuş. Araştırılmalar biraz daha kuzeye, Kaçağın Dere'nin ağızlarına çekilecekmiş.

aliaydoganyazilar-tuztasigoleti.jpg





17-TUZ TAŞI'NA GÖLET
Tuş Taşı'nın Kırıntı yönünde, Tandırlık arazisinin bir bölümünü kapsayan bölgeye Konaklı'ya veya güneydeki diğer yerleşim yerlerine hizmet verecek bir göletin yapılacağı haberi dilden dile dolaşmaktadır.
YORUM: "Gölet, sularımızın Kırıntı arazisinden ayrılıp Konaklı arazisine girmekte olduğu bölgeye yapılacaktır. Bölgedeki arazi sahipleri istimlâk sonucu haklarını alabilirlerse göletin Kırıntı arazisine zarar vereceği söylenemez. Hatta tam tersine doğal bir güzellik kazandıracaktır."






18 - CEM EVİNDE TOPLANTI
27 Temmuz 2012 Cuma gecesi Kırıntı Cemevi'nde yaklaşık 50 kişinin katılımıyla bir toplantı düzenlenmiştir. Edindiğim bilgilere göre toplantıda Kırıntı Köyü'nün temel sorunlarına değinilmiş olup çözüm yolları tartışılmıştır. Çözüm için köyden net 40 mahalle temsilcisi seçilmesi düşüncesi benimsenmiştir.
YORUM: "Bilimsel yorumlardan, saptamalardan, bilirkişi önerilerinden yoksun olan, kayıtları tutulmayan, notlar alınmayan, halkın genelini kapsamayan, sadece muhabbet söylemleriyle alınan kararlardan bir sonuç çıkma olasılığı çok düşüktür."

19 - DOLUP BOŞALAN, HIZLA BÜYÜYEN KIRINTI
... Kırıntı Köyü, yaz mevsiminde günlük olarak dolup boşalmaktadır. Sabah gelip öğlende mahallede gezinen biri, karşılaştığı kentli birinden hoş geldin deme beklentisine girmemektedir; çünkü, o kişinin de aynı sabah gelmiş olabileceğini dikkate almaktadır. İlişkiler ayaküstü, doğaçlama olarak kendiliğinden gelişmektedir.
... Sokakta karşılaşan insanlar, aynı köylü, belki de akraba olmalarına karşın birbirlerini ilk kez görüyor olabilmektedir. Ayaküstü tanışmalarda, tanıştırılmalarda zaman zaman gözler faltaşı gibi açılmakta,"Aa, sen benim akrabamsın ha! tümcesiyle başlayan ayaküstü sohbetler kendiliğinden tatlanmaktadır.
... Yolda karşılaşılan birine tanışma amaçlı olarak "Kimlerdensiniz?" diye sorulduğunda "Ben Tokatlıyım/Sivaslıyım/Çorumluyum veya falancının damadıyım/geliniyim/konuğuyum gibi yanıtlarla karşılaşılmaktadır. Yani, Kırıntı, kendi sınırlarını aşmıştır.
... Son yıllarda köyde yeni yapılan ev sayısında hızlı artışlar olmaktadır. Bu ev sahipleri sadece Kırıntılı değildir; içlerinde başka köyden, örneğin Kayacıklı olanlar bile bulunmaktadır.
... Yeni depo veya yeni su hattı gibi çalışmalarla kısmî çözümlere gidilse bile köyümüzün SU sorunu, hâlâ vardır, sürmektedir. Milli Emlak'tan satın alınan arsalara evler yapılmaya başlanmasıyla birlikte su sorunu birden katlanarak artacaktır. Buna bir de ELEKTRİK sorunu eklenecektir. Trafolar, büyüyen yükü kaldıramayacaktır. Sorun bunlarla sınırlanmayacak; ÇÖP konusu tam bir sorun olacaktır. Köyün içinde, çevresinde, piknik alanlarında çöp dağları oluşacağına kimsenin kuşkusu yoktur; tabi yeterli eğitim verilmezse.
YORUM: "Hızla büyüyen, köylülükten çıkıp kentleşen, sınırlarını bile aşmaya başlayan bir yerleşim birimi, onlarca yıl önceki yöntemlerle değil, bir ilçe gibi profesyonel olarak yönetilmelidir. Belediye gibi resmî yönetim merkezleri kurulamasa bile halkın oluşturacağı KMYK (Kırıntı Merkez Yönetim Kurulu), daha önceki tanımlamamla DKB (Dünya Kırıntılılar Birliği) kurulabilir. Kurulmalıdır, kurulması kaçınılmaz gerekliliktir."

bizimyazarlarimiz-aa_oykuler-baslik-incecubuk.jpg